Het voorbereiden op een sollicitatiegesprek

U heeft inmiddels al de nodige tijd besteed aan de sollicitatie en bent nu uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Om het sollicitatiegesprek succesvol af te ronden dient u hierop voorbereid te zijn. Enkele handige dingen om te weten voorafgaand aan het sollicitatiegesprek zijn:

Neem mee naar het gesprek: een geprinte versie van de vacature, uw CV, de adresinformatie van de school, papier en pen voor aantekeningen, een agenda, de uitnodigingsbrief voor het sollicitatiegesprek, en uw diploma’s en getuigschriften.

Bedrijfsinformatie: doe uw onderzoek naar de betreffende school goed. De meeste informatie (zoals de filosofie van de school) is meestal gewoon online te vinden. Dergelijke informatie zal van pas komen bij vragen als: wat vindt u van de school? Wat vindt u van het gebouw? Tevens is het handig het adres en de route alvast te plannen. Zorg dat u ruim op tijd bent voor het sollicitatiegesprek.

Leer uw CV kennen: leer uw CV perfect kennen. Wanneer er een vraag over uw CV wordt gesteld zou u hierop moeten kunnen antwoorden zonder enig aarzelen.

Kies de juiste kleding: uit onderzoek is gebleken dat de keuze van kleding tijdens een sollicitatiegesprek net zo belangrijk is als het CV en het verloop van het sollicitatiegesprek. De kleding die naar uit onderzoek bleek het best beviel was kleding met een vaste kleur (niet teveel verschillende kleuren), en conservatieve kleding ((mantel)pak, stropdas enz).

Verder is het zeer handig te anticiperen op de mogelijke sollicitatievragen en de mogelijke antwoorden alvast te bedenken. Kijk daarvoor naar de sollicitatievragen.

Klik hier om naar de sollicitatievragen te gaan